Vormings-, Trainings- en Opleidingsaanbod van het Sterpunt Inclusief Ondernemen
Het VTO-aanbod is enkel toegankelijk voor leden.

Schrijf u in voor één van de geplande opleidingen door de opleidingspagina open te klikken en daar naast het toepasselijke tarief op 'Inschrijven' te klikken.
Heeft u interesse in één van onze opleidingen waar op dit moment geen sessies voor gepland staan? Schrijf u dan in op de wachtlijst! Wij contacteren u van zodra de opleiding opnieuw doorgaat.


Sterpunt Inclusief Ondernemen vzw, Overwale 5 bus 5, 9000 GENT | tel. 09 220 84 31 |
vto@dewerkplekarchitecten.be | www.dewerkplekarchitecten.be | BE15 0682 1594 1730 | Foto: S. ter Burg

PLAI (Inschrijven op de wachtlijst)


Inhoud

PLAI is een nieuwe en speelse aanpak van de AI-methode (Appreciative Inquiry).

Appreciative Inquiry (afgekort AI, vertaald: Waarderend Onderzoek) is een krachtige methode waarmee medewerkers en stakeholders in arbeidsorganisaties samen hun werk innoveren.

Het doel van het PLAI-project is om diverse medewerkers actief te betrekken bij deze veranderingsprocessen, van laag tot hoog, ook zij die minder talig aangelegd zijn, de introverten,  de kwetsbare groepen. Dit gebeurt via traditionele en digitale spelvormen in de 5 fasen van het AI-proces:

Van probleem naar positief geformuleerd kernthema (‘affirmative topic’). Het afbakenen en geschikt formuleren van de focus.

Discovery – vertellen: Het ontdekken van processen die goed werken, zoeken naar de positieve kern, wat zijn onze beste ervaringen rond het gekozen onderzoeksthema tot nu toe?
Dream – verbeelden: Het verbeelden van wat mogelijk zou zijn in de toekomst, wat is de toekomst die we wensen?
Design – vormgeven: Het ontwerpen en plannen van wat mogelijk zou zijn in de toekomst, waar willen wij binnen bepaalde tijd staan, hoe ziet dat er dan uit?
Destiny – verwezenlijken: Het implementeren van het voorgestelde design, welke concrete acties en projecten zetten we op, waar beginnen we en hoe betrekken we anderen?
AI vertrekt vanuit een sterk  beschrijvende en beeldende kracht, die via spelvormen nog verbreed en versterkt worden. Op die manier kunnen alle werknemers en stakeholders meedenken over mogelijke antwoorden op prangende organisatievraagstukken en participeren in innovatie en co-creatie. De spelvormen ondersteunen de 5 basisprincipes van AI:

- hoe we praten, bepaalt wat we doen
- organisaties zijn een verhaal-in-wording
- onderzoek is een interventie
- de verbeeldende toekomst is een motor voor verandering
- praten over wat er is stimuleert een generatieve dialoog.

Het AI-spel neemt enerzijds de reële context als uitgangspunt, om zo dicht mogelijk bij het positieve kernthema te blijven maar maakt het daarnaast ook mogelijk om uit de huidige context te stappen en out-of-the-box te denken. Een AI-spel stelt organisaties in om hun uitdagingen op een participatieve wijze aan te pakken en zichzelf te innoveren zodat ze de gewenste (en steeds evoluerende) rol blijven spelen in onze snel veranderende samenleving.

De ambities van het PLAI-project zijn:

een ruimer speelveld openen bij het ontdekken van talenten en competenties
Iedereen al spelend betrekken en zo bijdragen aan de ontwikkeling van zijn organisatie, ook anderstaligen en kansengroepen
De spelvorm hanteren als roldoorbrekend element en als positieve insteek bij verbeterprocessen.
de beleidsvisie van onderwijs en ondernemen rond gaming ondersteunen.
Medewerkers synchroon en asynchroon laten samenwerken via de spelvorm, ook buiten hun comfortzone.

Begeleiding

Ann Engelen (Stebo)

Praktische info

  • Per organisatie kunnen maximum 3 deelnemers inschrijven.
  • Sterpunt Inclusief Ondernemen voorziet een broodjeslunch over de middag voor volledige opleidingsdagen.


Geïnteresseerd? Schrijf u nu in op de wachtlijst!

Momenteel is er geen cursus gepland, maar aarzel niet om u in te schrijven op de wachtlijst als uw interesse heeft in deze opleiding. Wanneer voldoende personen op de wachtlijst staan plant Sterpunt Inclusief Ondernemen een nieuwe sessie. Wij bezorgen u dan alle informatie. Uw inschrijving op de wachtlijst blijft één jaar geldig. Na deze periode nemen wij contact met u op met de vraag of er nog interesse is.Terug naar overzicht